İş Kazası Tazminatı

Son güncelleme on Ağustos 29, 2023 by Av. Fatih Burak Akbas

Yazı İçeriği

İş Kazası Tazminatı Hesapla 2023

İş kazası tazminatı hesaplama işlemlerinizi, PA Hukuk güvencesiyle kolaylıkla yapabilir ve iş kazası tazminatınızı hızlıca öğrenebilirsiniz. Hesaplama ekranında, net maaşınızı, yaşınızı ve sakatlık oranınızı girmeniz yeterli olacaktır. Hesaplamalar 2023 yılı için geçerli yasal parametrelerle yapılmaktadır. Programımızı kullanmak için sadece ilgili alanlara bilgilerinizi girmeniz yeterli.

İş kazası tazminatı nedir?

İş kazası tazminatı, işçinin işyerinde veya iş ilişkisi nedeniyle maruz kaldığı bir kaza sonucunda yaralanma veya ölüm durumunda, işverenin işçiye veya yakınlarına ödemekle yükümlü olduğu tazminat türüdür.
İş kazası tazminatı, işçinin uğradığı maddi ve manevi zararları karşılamayı amaçlar.
İş kazası tazminatı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümlerine göre belirlenir.

İş kazası sayılan haller

  • İşyerinde bulunduğu sırada,
  • Bir işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla,
  • İşveren tarafından veya görevi gereği işveren adına başka bir yere gönderilen sigortalının bu yerde bulunduğu sırada,
  • Emziren kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  • Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,

meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen veya ruhen özüre uğratan olaylar iş kazası olarak kabul edilir.

İş kazası sayılmayan durumlar

İş kazası sayılmayan haller şunlardır:

  • Sigortalının işyerinde veya iş ilişkisi nedeniyle bulunduğu yerde, kendi isteği veya kusuru dışında olmayan bir sebeple yaralanması veya ölmesi
    Örneğin, sigortalının işyerinde kalp krizi geçirmesi, doğal afetlere maruz kalması, terör saldırısına uğraması gibi durumlar iş kazası sayılmaz.
  • Sigortalının işyerinde veya iş ilişkisi nedeniyle bulunduğu yerde, kendi isteği veya kusuru ile yaralanması veya ölmesi
    Örneğin, sigortalının işyerinde intihar etmesi, alkollü veya uyuşturucu madde kullanması, kavga etmesi, kurallara uymaması gibi durumlar iş kazası sayılmaz.
  • Sigortalının işveren tarafından sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, taşıtın dışında meydana gelen olaylar
    Örneğin, sigortalının taşıttan inip başka bir araca binmesi, taşıttan inip yemek yemesi, taşıttan inip alışveriş yapması gibi durumlar iş kazası sayılmaz.

Bu hallerin dışında kalan ve 5510 sayılı Kanun’un 13. maddesinde belirtilen şartları taşıyan olaylar ise iş kazası sayılır.

İş kazası geçiren işçi hangi haklara sahiptir?

  • Geçici iş göremezlik ödeneği: İşçinin istirahatli olduğu sürede, günlük kazanç tutarının %60’ı oranında ödenir. Bu ödenek, iş kazasından sonraki ikinci günden itibaren başlar ve istirahat süresince devam eder. Ancak, işçinin hastalık sigortası prim gün sayısı 90 günden az ise, ödenek %40 oranında hesaplanır.
  • Sürekli iş göremezlik geliri: İşçinin kaza sonucunda %10 veya daha fazla oranda maluliyete maruz kalması halinde, gelir bağlanır. Gelir tutarı, işçinin günlük kazanç tutarının %70’i ile maluliyet oranının çarpımıdır.
  • Ölüm geliri: İşçinin kaza sonucunda ölmesi halinde, hak sahibi yakınlarına gelir bağlanır. Gelir tutarı, işçinin günlük kazanç tutarının %70’i ile hak sahibi yakınlarının pay oranlarının toplamıdır..
  • Sağlık yardımı: İşçinin kaza sonucunda tedavi görmesi gerekiyorsa, Kurum tarafından sağlık hizmeti sunucularına yapılacak ödemeler karşılığında sağlık yardımı sağlanır.
  • Cenaze gideri: İşçinin kaza sonucunda ölmesi halinde, cenaze giderleri için asgari ücretin dörtte biri tutarında ödeme yapılır1.
  • Maddi ve manevi tazminat: İşverenin kusuru bulunması halinde, işçi veya yakınları ayrıca maddi ve manevi tazminat talep edebilir.

Bu haklardan yararlanmak için, iş kazasının Kuruma bildirilmesi ve gerekli belgelerin sunulması gerekmektedir.
5510 sayılı kanuna göre İş kazası bildirim süresi olayın olduğu tarihten sonraki üç iş günü içerisindedir.
İş kazası bildirim formu için buraya göz atabilirsiniz.

İş Kazası Tazminatı Nelerdir?

İş kazası sonrası tazminat hakları şunlardır:

Maddi Tazminat

  • Maddi tazminat, işçinin kaza sonucunda uğradığı maddi kayıpları karşılamayı amaçlayan bir tazminat türüdür.
  • Sürekli iş göremezlik geliri, geçici iş göremezlik ödeneği, tedavi giderleri, cenaze giderleri ve bakım giderleri maddi tazminata dahildir.
  • Maddi tazminat hesaplamasında işçinin maluliyet oranı, önceki geliri, yaşam süresi beklentisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı gibi faktörler dikkate alınır.

Bedensel Zarar (Yaralanma) Halinde Maddi Tazminat

  • Geçici iş göremezlik nedeniyle oluşan kayıplar, olay nedeniyle geçici olarak çalışamama sürecinde uğranan maddi zararı ifade eder.
  • Sürekli işgöremezlik nedeniyle oluşan kayıplar ise kalıcı sakatlık sonucu kişinin çalışma gücü ve kazancında yaşanan kayıpları kapsar.
  • Tedavi giderleri ve tedavi sürecinde yapılan masraflar da maddi tazminat talep edilebilir.

Ölüm Halinde Maddi Tazminat

  • Ölüm halinde maddi tazminat davası Borçlar Kanunu m.53’e göre belirlenir.
  • Cenaze giderleri, tedavi giderleri, çalışma gücünün azalması veya yitirilmesinden doğan kayıplar ve destekten yoksun kalan kişilerin uğradığı kayıplar maddi tazminat talep edilebilecek zararlar arasındadır.

Manevi Tazminat

  • Manevi tazminat, işçinin kaza sonucunda uğradığı manevi zararları karşılamayı amaçlayan bir tazminat türüdür.
  • Acı, üzüntü, ızdırap ve onur kırıcı davranışlara maruz kalma gibi duygusal kayıplar manevi tazminata dahildir.
  • Manevi tazminat hesaplamasında işçinin ruhsal hasar derecesi, işverenin kusur oranı ve işçinin sosyal ve ekonomik durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulur.
Benzer MAKALE:  Mobbing Davası Tazminatı
iş kazası tazminatı

İş Kazası Tazminat Zamanaşımı

İş kazası tazminat zamanaşımı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümlerine göre belirlenir.
Buna göre, iş kazası tazminat zamanaşımı şu şekildedir:

  • Maddi tazminat için zamanaşımı süresi, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıldır.
    Ancak bu süre, ceza davasının zamanaşımı süresinden daha kısa ise, ceza davasının zamanaşımı süresi uygulanır.
  • Manevi tazminat için zamanaşımı süresi, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıldır.
    Ancak bu süre, ceza davasının zamanaşımı süresinden daha kısa ise, ceza davasının zamanaşımı süresi uygulanır.
  • Destekten yoksun kalma tazminatı için zamanaşımı süresi, işçinin ölümüne sebep olan iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıldır.
    Ancak bu süre, ceza davasının zamanaşımı süresinden daha kısa ise, ceza davasının zamanaşımı süresi uygulanır.

İş kazası tazminat zamanaşımı süresi içinde dava açmak için, öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulması zorunludur. Arabuluculukta anlaşma sağlanamazsa, dava açılabilir.

İş kazası tazminat davası açmak veya daha fazla bilgi almak için, iş hukuku alanında tecrübeli PA Hukuk ve Danışmanlık avukatlarından destek alabilirsiniz.

İş Kazası Tazminatı Hesaplama

İş kazası tazminatı hesaplamak için, işçinin kaza sonucunda ne kadar maluliyete maruz kaldığı, kazadan önceki geliri, yaşam süresi beklentisi, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı gibi faktörler dikkate alınır.

Geçici veya Sürekli İşgöremezlik: İş kazası nedeniyle çalışamama süreci dikkate alınarak geçici veya sürekli işgöremezlik durumu belirlenir.

Tedavi Giderleri: İş kazası sonucunda yapılan tedavi masrafları hesaplamaya dahil edilir.

Maddi Kayıplar: İş kazası nedeniyle yaşanan ekonomik kayıplar göz önünde bulundurulur.

Maluliyet Oranı: Doktor raporuyla belirlenen maluliyet oranı, tazminat miktarının hesaplanmasında önemli bir faktördür.

Tazminat hesaplamasında bu kriterler dikkate alınarak çalışanın yaşına, maaşına ve iş kazasındaki kusur durumuna göre uzmanlar tarafından aktüeryal hesaplamalar yapılır. Tazminatın belirlenmesi karmaşık bir süreç olduğundan, bu konuda uzman hukukçuların danışmanlığından yararlanmak önemlidir.

İş kazası tazminatı hesaplama yöntemleri ise şunlardır:

  • Progresif rant yöntemi: Bu yöntemde, işçinin kaza sonucunda meslekte kazanma gücü kaybı oranı, yaşam süresi beklentisi ve günlük kazanç tutarı ile çarpılır. Sonuçta elde edilen tutar, işçinin gelecekteki gelir kaybını gösterir. Bu tutar, işçinin kusur oranı ile indirilir. Ayrıca, işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı da tazminat tutarını etkiler.
    Yargıtay tarafından kabul gören ve en çok kullanılan yöntemdir.
  • Net ücret yöntemi: Bu yöntemde, işçinin kaza sonucunda meslekte kazanma gücü kaybı oranı, yaşam süresi beklentisi ve net ücreti ile çarpılır. Sonuçta elde edilen tutar, işçinin gelecekteki gelir kaybını gösterir. Bu tutar, işçinin kusur oranı ile indirilir.
  • Brüt ücret yöntemi: Bu yöntemde, işçinin kaza sonucunda meslekte kazanma gücü kaybı oranı, yaşam süresi beklentisi ve brüt ücreti ile çarpılır. Sonuçta elde edilen tutar, işçinin gelecekteki gelir kaybını gösterir. Bu tutar, işçinin kusur oranı ile indirilir. 

İş kazası Tazminat Hesaplama Tablosu Excel

İş kazası tazminat hesaplama tablosuna excel olarak buradan erişebilirsiniz.

📌 Burada yer alan hesaplama aracı 2023 yılında hazırlanmış olup, daha net hesaplama için
PA Hukuk Avukatları ile ücretsiz görüşme yaparak öğrenebilirsiniz.

İş kazası tazminatı ne kadar?

Yargıtay 10.Hukuk Dairesi’nin Esas 2021/4840 Karar 2022/10344 sayılı 13/09/2022 kararında davacı lehine hükmedilen 50.000 TL, ve yakını 10.000 TL ve kardeşlerin her biri lehine hükmedilen 5.000 TL tutarındaki manevi tazminat miktarlarının ayrı ayrı az olduğu yönünde verdiği karara göre tazminat ile ilgili sürecin uzman hukukçular tarafından yürütülmesi gerekmektedir.

İş kazası Maddi Manevi Tazminat Yargıtay Kararları

İş kazası maddi manevi tazminat yargıtay kararı için https://karararama.yargitay.gov.tr/ adresinden “iş kazası” olarak aratarak birçok yargıtay kararına erişim sağlayabilirsiniz. 

PA Hukuk Danışmanlık uzman avukatları ile görüşerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

İş kazası Nedeniyle Tazminat Davası

İş kazası nedeniyle tazminat davası açmak isteyenler için zamanaşımı kazanın meydana geldiği gün başlar ve 10 yıldır. İş kazası nedeniyle tazminat davasında  taraflar isterse arabuluculuk yöntemini tercih edebilirler.
İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat talepleri için dava açmadan önce arabuluculuk şartı zorunlu değildir.
Tarafların arabuluculuk yoluyla anlaşmaya varmaları, uzun ve yorucu mahkeme süreçlerinden kaçınmalarına yardımcı olabilir ve tazminat taleplerinin adil bir şekilde değerlendirilmesini sağlayabilir.

İş Kazası Tazminat Hesaplama Bilirkişi Raporu

İş kazası tazminat hesaplama bilirkişi raporu, iş kazası sonucu zarar gören veya yakınları tarafından talep edilen tazminat miktarının objektif ve tarafsız bir şekilde belirlenmesine yardımcı olan önemli bir belgedir.
İş kazası tazminat hesaplama bilirkişi raporu, alanında uzman bir bilirkişi tarafından hazırlanır ve iş kazasında meydana gelen maddi ve manevi zararların hesaplanmasında kullanılır. Bilirkişi raporu, iş kazasında oluşan maluliyet oranı, maaş düzeyi, tedavi masrafları, iş göremezlik süreleri ve diğer zarar kalemleri gibi faktörlerin detaylı bir incelemesini içerir. Mahkemeler ve taraflar tarafından adil bir tazminat miktarının belirlenmesinde referans olarak kullanılan bu rapor, iş kazası mağdurlarının haklarının korunmasına ve adil bir sürecin işlemesine katkı sağlar.

İş Kazası Manevi Tazminat

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 21. maddesine göre, iş kazası sonucunda işçinin ölümü halinde, ölenin eşi, çocukları ve ana babası; işçinin yaralanması halinde ise işçi kendisi manevi tazminat isteyebilir.
İş kazası manevi tazminat miktarı, mahkeme tarafından takdir edilir.
Mahkeme, manevi tazminatı belirlerken, iş kazasının oluş şekli, işçinin kusur oranı, çalışma gücü kaybı derecesi, yaşam süresi beklentisi, işçinin maaşı ve sosyal durumu gibi faktörleri dikkate alır. İş kazası manevi tazminat davası açmak için zamanaşımı süresi 10 yıldır.
Bu süre, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren başlar. İş kazası manevi tazminat davası açmak isteyenlerin bir avukata başvurması tavsiye edilir.

PA Hukuk Avukatları, iş kazası manevi tazminat hesaplama araçları kullanarak yaklaşık bir tazminat miktarı belirleyebilir ve dava sürecinde gerekli hukuki desteği size sağlayacaktır.

Benzer MAKALE:  Sözleşmeden Doğan Alacak Davası

İş Kazası Ayak Kırılması Tazminat

İş kazası ayak kırılması tazminatı ile ilgili alınan sağlık raporu, kırığın derecesi gibi kriterlere göre tazminat talep edilebilir. Konuyla ilgili PA Hukuk uzman avukatlarından detaylı bilgi alabilirsiniz.
İş kazası ayak kırılmazı tazminatı ile ilgili mahkeme kararları ise 
Yargıtay (Kapatılan) 13. Hukuk Dairesi         2011/9930 E.  ,  2011/15928 K. kararına göre 10.000 TL manevi tazminata hükmetmiştir.
17. Hukuk Dairesi         2016/6327 E.  ,  2018/845 K. kararı da tazminata hükmetmiştir.

İş kazası Tazminat Arabuluculuk

İş kazası tazminat arabuluculuk için işçinin veya yakınlarının işverenden veya sigorta kurumundan maddi ve manevi tazminat talep etmesi durumunda başvurabileceği bir yöntemdir.
Arabuluculuk, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlar, tarafların ilişkilerini korur ve gizlilik ilkesine dayanır. Ancak, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesi ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’na göre, iş kazasına dayalı maddi ve manevi tazminat istekleri zorunlu arabuluculuğa tabi değildir. Bu istekler için arabuluculuğa başvurmak isteğe bağlıdır.

İş Kazası Tazminat Dava Dilekçesi

İş kazası tazminat dava dilekçesi örneğini buradan indirebilirsiniz.

PA Hukuk avukatlarından destek alarak özel dava dilekçesi oluşturun. 

İş Kazası Tazminat Hesaplama Yöntemi

İş kazası tazminat hesaplama yöntemi olarak üç farklı yöntem kullanılır. Bunlardan en çok kullanılan ve tercih edilen yöntem ise progresif rant yöntemidir. 

  • Progresif rant yöntemi
  • Net ücret yöntemi
  • Brüt ücret yöntemi

Detaylı bilgi için yukarıdaki kısma göz atabilirsiniz.

İş Kazası Tazminat Zamanaşımı Yargıtay Kararları

iş kazası tazminat zamanaşımı yargıtay kararları ile ilgili olarak Yargıtay zamanaşımı süresinin iş kazasının meydana geldiği tarih başlangıç sayılarak zamanaşımını 10 yıl olarak kararlarında belirtmiştir. Yargıtay 10.hukuk dairesinin zamanaşımı ile ilgili verdiği kararlara buradan göz atabilirsiniz.

İş Kazası Nedeniyle Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Dava Dilekçesi

iş kazası nedeniyle destekten yoksun kalma tazminatı dava dilekçesi hazırlanarak Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunulur.

İş kazası tazminatı davası nasıl açılır ve hangi belgeler gerekir?

İş kazası tazminatı davası, işçinin işyerinde veya işveren tarafından görevlendirildiği sırada meydana gelen ve bedensel veya ruhsal zarara yol açan olaylar sonucunda alabileceği hukuki bir haktır. İş kazası tazminatı davası açmak için aşağıdaki belgeler gereklidir:

  • İş kazası tutanağı
  • İş kazasına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu raporu
  • İşçinin sigortalılık kaydı
  • İşçinin maaş bordrosu
  • İşçinin maluliyet raporu
  • İşçinin tedavi masraflarına ilişkin belgeler
  • İşçinin ölümü halinde ölüm belgesi ve mirasçılık belgesi

İş kazası tazminatı davasında arabuluculuk zorunlu mudur?

İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bu tazminatlara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında iş mahkemelerine dava açmadan önce arabuluculuk şartı gerekmese de, taraflar ihtiyari olarak arabulucuya başvurabilirler.

İş kazası tazminatı davasında zamanaşımı süresi nedir?

İş kazası sonrası tazminat talep etmek için, işveren veya sigorta şirketine karşı 10 yıl içinde dava açılması gerekir.

İş göremezlik ödeneği nedir? ne kadardır?

İş göremezlik ödeneği, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık durumlarında çalışanlara verilen bir yardımdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanır ve iş kazası veya hastalık nedeniyle çalışamayan kişilere veya onların hak sahiplerine ödenir. Bu ödenek, çalışanın kazancına ve hastalık süresine göre değişiklik gösterir. Örneğin, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu iş göremezliğe uğrayan kişilere aylık kazançlarının %70’i kadar ödenek verilirken, hastalık nedeniyle iş göremezliğe uğrayanlara aylık kazançlarının %60’ı kadar ödeme yapılır. Ödeneğin miktarı, kişinin aldığı rapor tarihinden önceki 12 ayın son 3 ayında primli çalıştığı gün sayısına göre hesaplanır.

İş Kazası Bildirim Süresi

İş kazası bildirim süresi geçtiğinde ne olur?
İş kazası bildirim süresi 3 iş günü olarak belirlenmiştir. Eğer işyeri, bu süre içinde iş kazasını bildirmezse cezai yaptırımlarla karşılaşır. İş kazası bildirim süresinin aşılması durumunda, işyerine 6331 sayılı kanuna göre en az 6.966 TL para cezası uygulanır. Bu ceza miktarı, az tehlikeli iş kazaları için geçerlidir. Eğer kazanın tehlikeli sınıfta değerlendirildiği durumlarda, işyerine 8.707 Türk Lirası para cezası verilir. Eğer kazanın çok tehlikeli kategoriye girdiği tespit edilirse, işyerine iş kazası bildirimini yapmama cezası olarak 10.449 TL para cezası kesilir.

İş kazası bildirim süresi, yasalar tarafından belirlenen bir kriterdir. Bu süre, işçinin hak kaybına uğramaması ve işçi güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem taşır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında iş kazası bildirim süresinin geçmesi, çalışanın haklarını etkilemez. Bu nedenle, süre aşılsa bile çalışanın tazminat davası açma hakkı korunur.
Bu arada, iş kazası bildirimi süresi iş günlerini içerir. Peki, Cumartesi günü meydana gelen iş kazasının bildirimi ne zaman yapılmalıdır?

Cumartesi Günü Olan İş Kazası Ne Zaman Bildirilmelidir?

Eğer işyerinde Cumartesi günü bir kaza meydana gelirse, bu kaza da en geç 3 iş günü içinde bildirilmelidir. Ancak hafta sonu boyunca iş kazası yaşanırsa, takip eden ilk iş günü yani Pazartesi günü iş kazası bildirimi yapılır. Dolayısıyla, iş kazası bildirme süresi, Cumartesi günü yaşanan kazalar için Pazartesi gününden itibaren başlar. Bu durum sadece hafta sonları için geçerli değildir, aynı zamanda resmi tatillerde meydana gelen iş kazaları için de ilk iş günü kuralı geçerlidir.

İş Kazası Tutanağı Yasada iş kazası olarak tanımlanan bir kaza meydana geldiğinde, resmi olarak düzenlenmesi gereken belgeye iş kazası tutanağı adı verilir. İş kazası tutanağı, işyeri sahibi veya yetkilileri tarafından doldurulmalıdır. Bu belgenin önemi büyüktür; özellikle iş kazası tazminat davası açılacaksa, iş kazası tutanağı yasal bir delil olarak kullanılır. Bu nedenle, belgenin doğru ve gerekli kriterlere uygun şekilde doldurulması gereklidir.

İş Kazası Raporu İş kazası raporu, işyerinde meydana gelen kazayla ilgili bilgilerin toplandığı bir rapordur. Bu rapor, bir çalışanın görevi sırasında kaza geçirdiğinde hazırlanır. İş kazası raporu, iş kazasına bağlı tazminatlarda da büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, iş kazası raporunun doğru kurallara göre doldurulması gereklidir.

Aynı zamanda, iş kazası raporu, kazanın sonrasındaki sürecin takip edilmesine de yardımcı olur. Dolayısıyla, iş kazası raporunun işyeri için önemli kazanımlar sağladığını söylemek mümkündür. İşyerinin iş kazası bildirim süresine titizlikle uyması gerektiği unutulmamalıdır.

İş Kazası Tazminat Hesaplama Robotu

Yukarıda hazırlanan iş kazası tazminat hesaplama robotu excel sayfasına erişerek tahmini tazminat hesaplayabilirsiniz.
Gerçek tutarı mahkeme belirlemektedir.

İş Kazası Tespit Davası

İş kazası tespit davası, iş kazası sonucunda işçinin veya yakınlarının, iş kazasının gerçekleştiğini ve işçinin çalışma gücü kaybı oranını belirlemek için açtığı bir davadır. İş kazası tespit davası, iş kazası tazminat davasından farklıdır. İş kazası tazminat davası, işçinin veya yakınlarının, işverenden veya sigorta kurumundan maddi ve manevi tazminat talep etmesi için açtığı bir davadır. İş kazası tespit davası açmak için, işçinin veya yakınlarının bir avukata başvurması gerekir.

İş kazası tespit davası dilekçe örneği

İş kazası tespit davası dilekçe örneği için bu sayfaya göz atabilirsiniz. 

iş kazası tespit davası zamanaşımı

iş kazası tespit davası zamanaşımı süresi kazanın gerçekleştiği tarihten başlayarak 10 yıldır.

İş kazası tespit davası yargıtay kararı

İş kazası tespit davası yargıtay kararı için https://karararama.yargitay.gov.tr/ adresine göz atabilirsiniz.

İş kazası sebebiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

İşten haklı gerekçe ile ayrılan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı vardır.


📌 Ayrıca Trafik Kazası Tazminatı ile ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz.

2 thoughts on “İş Kazası Tazminatı”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: